Duurzame Innovatie

April 23, 2024

Duurzame Innovatie: Verdikkingsmiddelen en E-Nummers in Voeding

In de voedingsindustrie worden verdikkingsmiddelen gebruikt om de textuur, stabiliteit en smaak van producten te verbeteren. Een veelbesproken aspect van verdikkingsmiddelen zijn de E-Nummers, die aangeven welke additieven zijn toegestaan in voedingsmiddelen binnen de Europese Unie. Bij Mayoneur hebben we recentelijk een duurzame stap gezet door twee E-Nummers te verwijderen en te vervangen door citrusvezels, wat niet alleen de kwaliteit van ons product verbetert, maar ook reststromen vermindert en CO2 wordt bespaart.

Verdikkingsmiddelen en E-Nummers

Verdikkingsmiddelen zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om hun viscositeit te verhogen, waardoor ze dikker en romiger worden. Deze middelen kunnen zowel natuurlijk als synthetisch zijn. De Europese Unie heeft E-Nummers toegekend aan verschillende additieven, waaronder verdikkingsmiddelen, om aan te geven dat ze veilig zijn voor consumptie binnen bepaalde grenzen.

Duurzame Innovatie bij Mayoneur

Bij Mayoneur streven we voortdurend naar duurzame verbeteringen in onze producten en processen. Recentelijk hebben we twee E-Nummers, die traditioneel werden gebruikt als verdikkingsmiddelen mayonaise, verwijderd uit onze formule. Deze stap maakt deel uit van ons streven naar een gezondere en milieuvriendelijkere productie. In plaats van de traditionele E-Nummers hebben we gekozen voor citrusvezels als natuurlijk verdikkingsmiddel in onze mayonaise. Citrusvezels worden gewonnen uit de schillen van citrusvruchten en zijn rijk aan voedingsvezels en antioxidanten. Dit zijn voor ons sinaasappelschillen die normaal worden weggooit zoals bijvoorbeeld bij een sinaasappelsap pers in de supermarkt. Door deze vezels te gebruiken, verbeteren we niet alleen de textuur en stabiliteit van ons product, maar verminderen we ook de afhankelijkheid van synthetische additieven en zijn we duurzaam en milieu bewust door een tweede leven aan de waste schillen te geven. Bovendien besparen we CO2 doordat we minder afhankelijk zijn van synthetische verdikkingsmiddelen die geproduceerd moeten worden met behulp van fossiele brandstoffen. En daarbij hergebruiken wij reststromen die anders vernietigd moeten worden en zo komen smaak en duurzaamheid dichter bij elkaar. Per Productie run besparen we 39KG aan CO2 uitstoot door deze innovatie!

Bij Mayoneur geloven we in het belang van duurzame innovatie in de voedingsindustrie. Door traditionele E-Nummers te vervangen door natuurlijke alternatieven zoals citrusvezels, streven we naar gezondere producten met een lagere milieu-impact. Deze stap toont aan dat het mogelijk is om zowel de kwaliteit van onze producten als de duurzaamheid van onze productie te verbeteren.